امروزه امنیت یکی از مهمترین مباحث صنعت ساخت و ساز به شمار می‌آید. رعایت استانداردهای ایمنی و افزایش سطح امنیت سازه های مسکونی، تجاری، اداری، صنعتی و... توسط مهندسین و سازندگان، موجب افزایش طول عمر سازه شده و همچنین موجب کاهش خسارت درصورت بروز حوادث می‌شود. یکی از این حوادث، آتش سوزی است که می‌تواند خسارت و آسیب های جبران ناپذیری به همراه داشته باشد. به منظور پیشگیری از این قبیل حوادث، اجرای نکات ایمنی در این سازه ها الزامی است. برای این امر راه های متفاوتی وجود دارد؛ استفاده از مصالح ساختمانی مقاوم و باکیفیت، اجرای سیستم اعلان حریق، وجود کپسول های آتش نشانی و اجرای درب ضدحریق(درب خروج اضطراری) چندین مورد از نکات ایمنی هستند. امروز در این مقاله به شناخت و بررسی درب های ضدحریق می‌پردازیم. همچنین این مقاله بعنوان راهنمای خرید درب ضدحریق، موجب افزایش آگاهی شما شده و منجر به انتخاب و خرید درب های ضدحریق مناسب و باکیفیت می‌شود.

درب ضدحریق چیست؟

درب ضدحریق یا درب خروج اضطراری نوعی درب مقاوم در برابر حرارت، آتش و دود می‌باشد که جهت جلوگیری از گسترش حریق در طبقات آپارتمان و فراهم کردن محیطی امن در پاگرد و راه پله در سازه ها اجرا می‌شود. در گذشته این درب ها از جنس چوب نراد روس ساخته می‌شدند که نهایتا 60 دقیقه دربرابر آتش مقاومت داشتند اما امروزه با پیشرفت علم و تجهیزات، این مدت زمان افزایش یافته است.

مشخصات فنی درب ضدحریق

درب های ضدحریق در ابعاد استاندارد 110*210 تولید می‌شوند که قابلیت تولید در ابعاد سفارشی را نیز دارند. برای تولید چهارچوب این درب ها، از ورق فولاد گالوانیزه با ضخامت 1.5 میلیمتر و برای تولید لنگه درب، از ورق فولاد گالوانیزه با ضخامت 0.9 میلیمتر استفاده می‌شود. درب های ضدحریق برای مقاومت دربرابر حرارت بالا، نیازمند عایق بندی در اسکلت داخلی چهارچوب و لنگه درب هستند. برای عایق بندی چهارچوب درب ضدحریق، از پشم شیشه با دانسیته 80 الی 220 با ضخامت 50 میلیمتر و برای عایق بندی لنگه درب ضدحریق، از پشم سنگ با دانسیته 120 با ضخامت 50 میلیمتر استفاده می‌شود. همچنین وزن این درب ها با چهارچوب حدود 100 کیلوگرم می‌باشد. ممکن است ظاهر این درب ها با یکدیگر متفاوت باشد اما بطور کلی درب های ضدحریق توسط رنگ کوره ای الکترواستاتیک تحت حرارت بسیار بالا رنگ آمیزی می‌شوند. درب های ضدحریق با ست یراق آلات کامل ارائه می‌شوند. همچنین لوازم جانبی مخصوص درصورت نیاز بر روی آنها قابل نصب هستند.

1. دستگیره آنتی پنیک: تمام درب های ضدحریق دارای دستگیره آنتی پنیک هستند که به راحتی باز خواهد شد و موجب سهولت خروج ساکنین در مواقع اضطراری نیز می‌شود.

2. لولای آرام بند فنری: درون لولاهای این درب ها، فنر مخصوصی به کار رفته که موجب می‌شود درب بصورت تدریجی و به آرامی بسته شود.

3. لاستیک درزبند: در سرتاسر چهارچوب این درب ها، لاستیک درزبند پف شونده برند Contacall به کار رفته که در معرض حرارت زیاد پف شده و مانع عبور دود و خاکستر می‌شود.

4. جک هیدرولیک آرام بند: جک هیدرولیک نیز همانند لولای آرام بند عمل می‌کند که بصورت جداگانه قابلیت نصب روی درب ضدحریق را دارد.

5. علائم و نشانه ها: علائم مخصوصی برای درب های ضدحریق در بازار موجود هستند که بصورت برچسب جهت جلب توجه ساکنین روی لنگه درب نصب شده که در مواقع اضطراری ساکنین به راحتی درب خروج را پیدا کنند.

قابل ذکر است که مشخصات ذکر شده مربوط به درب های ضدحریق مجموعه کارن درب می‌باشد و مشخصات فنی محصولات تولیدکنندگان با یکدیگر متفاوت است.

انواع درب ضدحریق

درب های ضدحریق از نظر متریال و ساختار کلی مشابه هم هستند؛ اما از نظر ابعاد و شکل ظاهری در انواع مختلفی تولید می‌شوند. در این بخش به انواع درب های ضدحریق می‌پردازیم:

1. درب ضدحریق استاندارد: این نوع درب ضدحریق دارای ابعاد استاندارد 110*210 می‌باشد که رویه فلزی دارد که در رنگ های سفید، کرم، قهوه ای و مشکی موجود می‌باشد.

2. درب ضدحریق یک و نیم لنگه: مشخصات ظاهری این نوع درب ضدحریق مشابه نوع استاندارد است اما ابعاد آن بزرگتر است و شامل یک لنگه کامل و یک نیم لنگه می‌شود که برای فضای 140 الی 160 سانتیمتر مورد استفاده قرار می‌گیرد.

3. درب ضدحریق دو لنگه: مشخصات ظاهری این نوع درب همانند موارد فوق بوده اما ابعاد بزرگتری نسبت به آنها دارد و شامل دو لنگه کامل می‌شود. این نوع درب ها مناسب فضای 190 الی 220 سانتیمتر می‌باشند.

4. درب ضدحریق فلزی طرح چوب: این نوع درب ها در ابعاد استاندارد تولید می‌شوند اما رویه فلزی آنها توسط رنگ الکترواستاتیک رنگ آمیزی نمی‌شود بلکه به شیوه دکورال روی آنها طرح و نقش چوب ایجاد می‌شود.

نحوه عملکرد درب ضدحریق

همانطور که در بخش های بالا اشاره شد، درب های ضدحریق به وسیله پشم سنگ و پشم شیشه عایق بندی می‌شوند که این امر موجب کنترل حرارت و آتش در یک سمت درب می‌شود. مقاومت درب های ضدحریق مجموعه کارن درب در برابر آتش و حرارت، به طور میانگین 120 دقیقه می‌باشد؛ بنابراین ساکنین 120 دقیقه برای خروج از ساختمان فرصت دارند و در این مدت زمان تیم آتش نشانی نیز می‌توانند وارد پاگرد و راه پله شوند. نوار درزبند که در سرتاسر چهارچوب نصب می‌شود، در معرض آتش و حرارت زیاد پف شده و مانع نفوذ دود و خاکستر به فضای راه پله می‌شود.

کاربردهای درب ضدحریق

یکی از مشکلات قابل توجه در هنگام وقوع آتش سوزی، نفوذ و گسترش حریق به بخش ها و طبقات دیگر ساختمان می‌باشد که موجب فراگیر شدن حریق می‌شود. این مسئله خروج اضطراری ساکنین از ساختمان را دچار اختلال می‌کند. درب ضدحریق یا درب خروج اضطراری، وظیفه ایجاد امنیت جهت خروج ساکنین در هنگام وقوع حوادث همچون آتش سوزی و زلزله را بر عهده دارد. درب ضدحریق با توجه به ساختار و ویژگی های خود، مانع گسترش حریق در طبقات شده و محیطی امن در پاگرد و راه پله برای خروج ساکنین فراهم می‌کند. در هنگام وقوع حوادثی همچون زلزله و آتش سوزی، امکان استفاده از آسانسور غیرممکن می‌شود و ساکنین با وارد کردن فشار جزئی به دستگیره آنتی پنیک درب ضدحریق، به راحتی به پاگرد و راه پله دسترسی خواهند داشت و از ساختمان خارج می‌شوند.

ویژگی های درب ضدحریق باکیفیت

در این بخش به چند ویژگی مهم درمورد درب ضدحریق باکیفیت اشاره خواهیم کرد. آگاهی از این موارد به انتخاب شما و خرید محصولات باکیفیت کمک به سزایی خواهد کرد.

1. توجه کنید که عایق بندی اسکلت داخلی درب های ضدحریق به وسیله مواد اولیه باکیفیت بسیار حائز اهمیت است.

2. درب ضدحریق مناسب و باکیفیت باید دارای دستگیره آنتی پنیک درجه یک باشد تا استفاده از آن برای کودکان و افراد کهنسال بسیار راحت و آسان باشد.

3. در سرتاسر چهارچوب درب ضدحریق باید نوار درزبند پف شونده نصب شود.

4. جلوگیری از گسترش حریق در بیشترین زمان ممکن اصلی ترین وظیفه درب ضدحریق می‌باشد.

5. ساختار درب ضدحریق باید به گونه ای باشد که دمای 1200 درجه سانتی گراد را تحمل کند و از انتقال این مقدار حرارت به سمت دیگر نیز جلوگیری کند.

6. استفاده از متریال باکیفیت موجب افزایش طول عمر این درب ها شده و باعث می‌شود مقاومت و استحکام این درب ها، طی گذر زمان کم نشود.

7. درب های ضدحریق استاندارد و باکیفیت دارای گواهینامه اصالت کالا و همچنین مورد تایید سازمان آتش نشانی هستند.

درب ضدحریق مورد تایید آتش نشانی

درب های ضدحریق(درب های خروج اضطراری) می‌بایست طبق قواعد و استانداردهای سازمان آتش نشانی، مرکز تحقیقات ایران و اداره استاندارد ایران طراحی و تولید شوند و درصورتی که طبق خواسته و سلیقه کارفرما، تغییری در نوع متریال و روند تولید صورت گیرد، از استاندارد خارج شده و گواهینامه اصالت کالا را دریافت نخواهد کرد. گواهینامه اصالت کالا طبق مشخصات کارفرما و مشخصات پروژه توسط سازمان آتش نشانی صادر خواهد شد. درصورت عدم صدور این گواهینامه برای درب های ضدحریق، مجوز پایان کار برای پروژه صادر نخواهد شد. استفاده از دستگیره آنتی پنیک و لولای آرام بند فنری در درب های ضدحریق مجموعه کارن درب، کاملا مطابق استانداردهای سازمان آتش نشانی می‌باشد.

قیمت درب ضدحریق

عوامل مختلفی در تعیین قیمت درب های ضدحریق تاثیرگذار هستند:

1. ابعاد و سایز استاندارد و سفارشی درب ضدحریق

2. نوع متریال درب و چهاچوب و عایق بندی درب ضدحریق

3. متریال و نوع یراق آلات و لوازم جانبی مورد استفاده درب ضدحریق

خرید درب ضدحریق

برای خرید درب ضدحریق در گیلان می‌توانید به فروشگاه کارن درب مراجعه کنید و یا از طریق شماره تماس 09115534004 با کارشناسان فروش مجموعه کارن درب در ارتباط باشید. کارشناسان ما با ارائه مشاوره رایگان قصد راهنمایی و افزایش آگاهی شما را دارند. هدف مجموعه کارن درب ارائه بهترین محصولات و خدمات در شمال کشور به شما خریداران گرامی می‌باشد. 

نکات مهم در هنگام انتخاب درب ضدحریق

توجه به نکات ذیل در هنگام انتخاب و خرید درب ضدحریق، منجر به یک خرید موفق و مناسب خواهد شد:

1. در هنگام خرید درب ضدحریق توجه داشته باشید که محصول، گواهینامه اصالت کالا و تاییدیه سازمان آتش نشانی را داشته باشد.

2. ست یراق آلات درب ضدحریق می‌بایست کامل باشد؛ شامل دستگیره آنتی پنیک، دستگیره متحرک و لولای آرام بند فنری.

3. توجه داشته باشید که چهارچوب درب ضدحریق باید دارای نوار درزبند پف شونده باشد.

4. مشخصات ظاهری درب ضدحریق طبق سلیقه کارفرما قابل تغییر است.

5. جهت بازشو درب ضدحریق باید به گونه ای انتخاب شود که ساکنین در هنگام خروج اضطراری به راحتی به راه پله دسترسی داشته باشند.

سخن پایانی

در این مقاله به شناخت درب ضدحریق، مشخصات فنی و کاربردهای آن پرداختیم. همچنین با رعایت نکات راهنمای خرید درب ضدحریق، می‌توانید به انتخاب مناسبی برای پروژه خودتان برسید. هدف از تولید این مقاله افزایش اطلاعات و آگاهی شما